Zapečená feta s rajčaty, cibulí a paprikou - pravý řecký recept
Obsah článku
Doba přípravy: 15 min
Doba pečení: 45 - 60 min
Úvod
Když se řekne Řecko, mnohým z nás se vybaví bílé domky s modrými střechami, krásné pláže a křišťálově modré moře. Není to však to jediné, co ho dělá výjimečným. Je to země s neobyčejně rozmanitou gastronomií a kulturou stolování, plnou chutí a vůní typických pro středomoří.
Právě odtud pochází recept na jedno z našich nejoblíbenějších řeckých jídel: zapečená feta se zeleninou a olivovým olejem. Řecky "féta sto foúrno" (φέτα στο φούρνο).
Tato jednoduchá, ale velmi chutná kombinace sýru Feta se zapečenými rajčaty, cibulí a paprikou se stala oblíbenou po celém Řecku a také v mnoha jiných částech světa.
Sami si ji podle tohoto receptu pravidelně připravujeme k večerním rodinným setkáním.
O receptu: Původ a historie Fety
Feta má v řecké kuchyni dlouhou historii a je jedním z nejstarších známých sýrů na světě.
Jedná se o tradiční slaný sýr z ovčího a kozího mléka s drobivou strukturou. V řecké gastronomii je nepostradatelným prvkem. Jeho charakteristická chuť dělá z tohoto receptu skvělý zážitek. A právě v kombinaci s rajčaty, paprikou, cibulí a olivovým olejem se tato chuť rozvine naplno.
Základ úspěchu: Kvalitní suroviny
Toto kulinářské dobrodružství začíná správným výběrem surovin. Jelikož je jídlo velmi jednoduché a skládá se ze 4 hlavních surovin, doporučujeme na nich nešetřit.
Kvalitní sýr Feta
Základem je kvalitní řecká feta, kterou pořídíte ve specializovaných řeckých obchodech. Jedině s ní dosáhnete autentické chuti a textury jídla. Pokud ji neseženete, je možné přimhouřit oči a použít balkánský sýr. Pozor - jsou si podobné, ale ne stejné.
Čerstvá zelenina
Fetu doplní jedině zralá rajčata, sladké zelené papriky a ideálně červená cibule (lze použít i bílou).
Extra panenský olivový olej
Kvalitním olivovým olejem zvýrazníte prolnutí chutí celého pokrmu. Olej se při pečení smíchá se šťávou ze zeleniny a vytvoří velmi chutnou marinádu.
Použijte kvalitní olej, který jídlu nepředá žádné pachutě. Můžeme vám k tomu doporučit náš Extra panenský olivový olej THEIKOS, který sami dennodenně používáme.
Čerstvé pečivo
K čemu? No přece k zakousnutí k sýru a vytření té skvělé marinády! Čím čerstvější, tím lepší. Výběr necháme na vás, je to individuální. V Česku si většinou koupíme celozrnné bagety, které jdou s jídlem dobře dohromady.
Tip 1: Pokud jste z Brna a chcete jídlo povýšit ještě na vyšší úroveň, zkuste si koupit čerstvé pečivo v první řecké pekárně v Brně: na Instagramu @mama_stella_artisan. Většinou mají i řecké kousky.
Tip 2: K tomuto jídlu se výborně hodí i řecké Dakos - suché a tvrdé kousky pečiva. Při přípravě nešetřete olivovým olejem, abyste v něm poté mohli nechat Dakos pěkně nasát šťávu.
Tip 3: Pokud nemáte čerstvé pečivo ani Dakos, zabalte co máte do alobalu a na 5-10 minut přidejte ke konci pečení k fetě do trouby. Starší pečivo krásně změkne a bude “čerstvější”.
Koření
K tomuto receptu stačí pouze oregano.
Doporučujeme použít krétské (třeba takové co dáváme ke každé objednávce oleje jako dárek). Rozdíl v chuti a intenzitě mezi tím pravým z Kréty a tím co koupíte v Česku je opravdu velký.
Sůl je individuální, ale díky slané Fetě za nás není třeba.
Shrnutí ingrediencí na 4 porce
4 plátky sýru Feta P.D.O. Řecko (cca 500 g)
4 velká zralá rajčata
3 zelené sladké papriky
4 střední cibule (doporučujeme červenou, ale i bílá je výborná)
1 dcl či více dle chuti olivového oleje extra panenského THEIKOS
oregano krétské
čerstvé pečivo nebo řecké suchary Dakos
plech nebo zapékací mísa
alobal nebo pečící papír
Příprava Zapečené fety: Postup
Předehřátí trouby
Troubu předehřejeme na 200°C. Zatímco se trouba zahřívá, pustíme se do přípravy zeleniny a Fety.
Nakrájení zeleniny
Rajčata, papriky a cibule nakrájíme na tenká kolečka (cca 0,5 cm). Zdá se to jednoduché, ale správné nakrájení je zásadní pro dosažení perfektní textury a rovnoměrného propečení zeleniny.
Příprava plechu a vrstvení ingrediencí
Plech nebo zapékací misku vysteleme pečícím papírem/alobalem a vymažeme olivovým olejem (cca 0,2 dcl). Na plech pak naskládáme vrstvy zeleniny v tomto pořadí: cibule, papriky, rajčata.
Každou vrstvu zakápneme olivovým olejem (cca 0,3 dcl). Pokud by se vám to zdálo málo, můžete přidat. Ostatně Dimitris se vždy ptá “a není tam málo oleje?”, i když už máme zakápnuto. Pro Kréťana to holt nikdy není moc a u dobrého oleje to platí dvojnásob.
Nakonec položíme na zeleninu plátky sýru Feta a zalijeme je olivovým olejem (cca 0,5 dcl). Vše zakryjeme alobalem a alespoň 4x do něj vidličkou uděláme díry.
Při zalévání olivovým olejem nešetříme.
Pečení
Vložíme plech do předehřáté trouby na 200°C a pečeme asi 45 minut. Průběžně nakukujeme do trouby a upravujeme teplotu podle potřeby.
Na posledních 5-10 minut pečení posypeme sýr a zeleninu oreganem. Přitom zkontrolujeme, zda je cibulka a paprika měkká. Pokud ne, pečeme o chvíli déle.
Finální fáze pečení
Feta je po pečení měkká, ale neroztéká se. Nakonec odděláme horní vrstvu alobalu a necháme vše dopéct na 150°C (max. 170°C dle trouby) po dobu 5 až maximálně 10 minut.
Feta může být na povrchu lehce zlatavá, ale stále měkká a šťavnatá. Pokud bychom ji pekli příliš dlouho, ztvrdne a není vláčná. Dejte si pozor, abyste nespálili zeleninu. Hlavně cibule může ke konci začít rychle hnědnout.
Jak podávat zapečenou fetu?
Podáváme horké, přímo z trouby. Bude to krásně vonět, tak si v zápalu chutí nespalte jazyk. Toto jídlo je vynikající samostatně s pečivem, případně jako příloha k masu nebo rybám. Sýr se zeleninou si můžete nasázet na pečivo, nebo ho přikusovat jen tak.
Řekové jsou zvyklí jíst v rodinném nebo přátelském kruhu a pro tuto příležitost připravují více jednoduchých pokrmů tohoto typu, tzv. Meze. U nás bychom řekli předkrmů. Každý si pak nabírá na co má chuť a všichni jsou spokojení. Toto je jedna z věcí, kterou zažijete jen při poznávání opravdové kultury a života v Řecku, nejlépe u nás na Krétě :-)
Příklad jak podáváme řecké meze. Máme zapečenou fetu s dakos, řecký salát, favu, olivy a tentokrát červené víno.
Závěr
Zapečená feta je rozhodně jedním z našich nejoblíbenějších pokrmů řecké kuchyně. Vždycky se po ní jen zapráší. Je to recept, který je relativně snadný na přípravu, ale zároveň nabízí vynikající chuťový zážitek.
Teď už nezbývá než vám popřát dobrou chuť!
Kali Orexi!
Podařila se Vám zapečená feta? Vyfoťte a sdílejte na instagramu @theikoscz. Těšíme se na vaše příspěvky!
Shrnutí tipů
Tip 1:
Pokud jste z Brna a chcete jídlo povýšit ještě na vyšší úroveň, zkuste si koupit čerstvé pečivo v první řecké pekárně v Brně: na Instagramu @mama_stella_artisan. Většinou mají i řecké kousky.
Tip 2:
K tomuto jídlu se výborně hodí i řecké Dakos - suché a tvrdé kousky pečiva. Při přípravě nešetřete olivovým olejem, abyste v něm poté mohli nechat Dakos pěkně nasát šťávu.
Tip 3:
Pokud nemáte čerstvé pečivo ani Dakos, zabalte co máte do alobalu a na 5-10 minut přidejte ke konci pečení k fetě do trouby. Starší pečivo krásně změkne a bude “čerstvější”.
Tip 4:
Použijte kvalitní olivový olej a nešetřete s ním. Se šťávou ze zeleniny vytvoří při pečení “marinádu”, ve které si pak budete namáčet pečivo. My s ním vždy vytřeme pekáč do poslední kapky.
Často kladené otázky
Pokud nemůžete sehnat pravou řeckou fetu, můžete zkusit náhrady jako třeba balkánský sýr. Je však třeba podotknout, že pravý řecký sýr feta má nezaměnitelnou chuť.
Feta je tradiční řecký sýr. Nejčastěji se vyrábí z ovčího a kozího mléka v poměru 70:30 %. Je slaný a strukturou drobivý.
Tento recept je již vegetariánský. Pro veganskou variantu je potřeba najít vhodnou náhradu za sýr Feta.
Zapečená feta je skvělá s bílým vínem nebo s osvěžujícím řeckým pivem.
Příprava surovin zabere do 15 minut. Pečení s občasnými kontrolami je na 45-60 minut.
Ano, ale kvůli vysokému obsahu soli by to mělo být s mírou.
Nachystejte si kvalitní suroviny: řeckou fetu, rajčata, cibuli, papriku, olivový olej a koření. Vyložte zeleninu po vrstvách do plechu, na ni dejte fetu a vše zalejte olivovým olejem. Plech zakryjte děrovaným alobalem. Pečte v troubě zhruba 45 minut na 200°C, poté odkryjte alobal a posypte plech oregánem. Dopečte ještě dalších 5-10 minut na 150-170°C. Feta může být po dopečení měkká, ale neroztaví se. Dejte si pozor, abyste při pečení nespálili zeleninu. Přejeme vám dobrou chuť :-)