Nakládaná sušená rajčata v olivovém oleji - recept
Obsah článku
Doba přípravy: 5 min
Doba nakládání: 5 min
V minulém receptu jsme vám ukázali jak udělat domácí sušená rajčata. Pokud ještě nemáte rajčata usušená, klikněte na předešlý odkaz a jednoduše je usušte podle našeho domácího návodu.
Nyní vám poradíme, jak je naložit do olivového oleje.
Sušená rajčata v olivovém oleji
Sušená rajčata jsou nejlépe konzervována v kvalitním extra panenském olivovém oleji. I když moderní metody konzervace potravin (mrazení a vakuování) z velké části nahradily ty tradiční, některé věci se budou vždy vyrábět tradičně a pouze v určitých obdobích.
Je to přirozené, má to své kouzlo a nás to baví! Domácí je prostě domácí a je tomu tak i u sušených rajčat v oleji.
Kromě toho rajčata naložená v olivovém oleji chutnají báječně a jsou okamžitě připravena k vaření řady zajímavých jídel. Když k nim naložíte například česnek a další bylinky, vznikne vám skvělý základ pro recepty středomořské kuchyně.
Ingredience na sušená rajčata v olivovém oleji
- Sušená rajčata (náš návod na domácí sušení zde)
- Kvalitní Extra panenský olivový olej (doporučujeme náš domácí olivový olej ke koupi zde)
- Volitelná zelenina: česnek, cibule, chilli papričky
- Volitelné koření: sůl, oregano, tymián, rozmarýn, pepř
Domácí sušená rajčata z trouby dle našeho receptu.
Dále budeme potřebovat
- důkladně vymyté a suché nádoby (sklenice) - pokud v nich už něco bylo, ujistěte se, že tak nepáchnou
Čistá sklenice je nutná, aby se do oleje a rajčat nepřenesly nežádoucí pachutě.
Množství všech ingrediencí je čistě individuální a záleží na vašich preferencích. Rozhodně nic nepokazíte, když dáte po troškách od každého druhu volitelné zeleniny a koření. Pokud máte hodně sušených rajčat, rozdělte je na více sklenic a vytvořte si různé kombinace chutí.
Množství olivového oleje musí být vždy takové, aby zalil veškerý obsah sklenice. Ideálně volit takové sklenice, kde po zalití olejem nezbyde velké množství vzduchu.
Bylinky a ostatní zeleninu můžete také použít jak sušené, tak čerstvé ze zahrádky.
Postup naložení sušených rajčat do oleje
Sušená rajčata nachystaná na zalití Extra panenským olivovým olejem Theikos.
Připravíme si dobře vymyté a dobře vysušené sklenice (musí být opravdu čisté a suché, aby nám takto skladovaná rajčata vydržela co nejdéle). Usušená rajčata postupně vkládáme do sklenice. Jakmile je sklenice plná, zalijeme rajčata kvalitním extra panenským olivovým olejem THEIKOS.
Je důležité, aby rajčata byla úplně ponořená v olivovém oleji a nekoukal ven ani kousek. Olivový olej rajčata zcela pokryje. Čím méně vzduchu ve sklenici bude, tím lépe pro uskladnění a uchování sušených rajčat.
Olivový olej je vynikající konzervant a naplníme-li s ním sklenici co nejvíce po vrch, máme největší jistotu, že nám takto naložená rajčata vydrží opravdu dlouho. I déle než rok. Pokud tuto delikatesu nesníte dříve :)
Olivovým olejem zalijeme rajčata až po vrch sklenice, aby žádné rajče nekoukalo ven.
My si rádi po vzoru tradičního způsobu na Krétě plníme více menších sklenic. Můžeme tak do některých přidat různé bylinky a rajčata tím získají další výborné příchutě. Doporučujeme mít tedy pár sklenic bez bylinek a další sklenice dochutit čerstvými bylinkami. Můžete dát výbornou kombinaci oregano, tymián a rozmarýn. Velmi oblíbený a osvědčený je i česnek. Kombinace česneku a těchto bylinek je naším favoritem!
Postup je stále stejný. Sklenice postupně plníme rajčaty, bylinkami a česnekem (rozpůlený stroužek nebo větší stroužek na čtvrtinky) a vše následně zalijeme extra panenským olivovým olejem.
Jak uskladnit sušená rajčata v olivovém oleji
Naložená rajčata v olivovém oleji uskladněte na suchém, chladném a temném místě. Ideální je spíž s teplotou do 20°C. Sklenici dobře uzavřete, aby do ní nešel vzduch a olej zbytečně neoxidoval. Poté vám vydrží až do další sezóny. I když o tom pochybujeme, neboť u nás je vždycky sníme mnohem dřív.
Sušená rajčata v oleji - použití
Před použitím je nechte alespoň 3 dny uležet, aby se stihly smísit chutě všech ingrediencí. Poté budou připravena zazářit kdykoliv, když budete mít chuť na léto!
Můžete je přidat do spousty receptů jako ozvláštnění a vylepšení. Skvěle se hodí do těstovin, omáček k masu, jako součást příloh, do italského rizota nebo jen tak k jednohubkám.
Tipy
Někdo při nakládání přidává do sklenic s rajčaty ocet spolu s olivovým olejem. My ho nepoužíváme, ale kdo má rád, může přidat malé množství do každé sklenice (na každou 250 ml sklenici stačí jedna polévková lžíce).
Olivový olej, který po konzumaci sušených rajčat zůstane v každé sklenici, lze použít na vaření a do salátů. Má výbornou chuť!
Věříme, že jste si s naším receptem připravili vynikající pokrmy a že si na sušených rajčatech naložených v extra panenském olivovém oleji pochutnáte stejně jako my. Přejeme vám dobrou chuť! Kali Orexi!
FAQ - Často kladené dotazy
Sušená rajčata v olivovém oleji vydrží s přehledem do další sezóny rajčat, tedy rok a déle. Je však pravděpodobnější, že je do té doby spotřebujete :-)
Je to jednoduché. Připravte si čistou sklenici, vložte do ní sušená rajčata (můžete přidat česnek, chilli a vaše oblíbené bylinky) a zalijte je kvalitním Extra panenským olivovým olejem THEIKOS. Vše musí být kompletně zalito v oleji. A máte hotovo.
Sušená rajčata není potřeba zavařovat, protože samy o sobě vydrží dlouho čerstvá. Pokud chcete jejich trvanlivost prodloužit, naložte je do kvalitního olivového oleje. Bonusem bude zajímavější chuť rajčat.
Dejte sušená rajčata do sklenice a zelijte je olivovým olejem. Můžete přidat vaše oblíbené koření a bylinky. Pokud nemáte slaná sušená rajčata, přidejte i sůl. A je hotovo. Uchovávejte je v suchu, temnu a chladu, ideálně ve spíži.