Jak poznat zkažený olivový olej
Obsah článku
Bohužel se to někdy stane - pokud olivový olej necháte dlouho otevřený, špatně ho skladujete v teple a na světle nebo jste nekoupili dostatečně kvalitní olivový olej, může se vám zkazit.
V článku vám řekneme, jak to bezpečně poznat a co se zkaženým olejem dělat.
Jak poznat zkažený olivový olej? Zaměřte se na barvu a vůni.
Zkažený olivový olej změní svoji barvu, vůni a chuť.
Pokud byl předtím čirý, bude nyní zakalený. Vůně bude pravděpodobně nepříjemná a chuť raději nechtějte poznat. Určitě se vyhněte jakémukoliv dalšímu použití, takový olej už bohužel žádnou parádu v kuchyni neudělá.
Proč se olivový olej zkazí?
Ke zkažení dojde špatným skladováním (např. v teple a na světle) a postupnou oxidací oleje za přístupu vzduchu (žluknutím). Proto vždy olej uchovávejte v suchu, chladu a temnu a spotřebujte ho do pár měsíců od otevření lahve.
Pokud byl olej naprosto nefiltrovaný - tzn. nezbaven pevných částic oliv (zakalený již při koupi), dochází k jeho žluknutí mnohem rychleji, než u filtrovaného oleje. Částice oliv totiž začnou v oleji brzy degradovat. Tento olej je vhodné spotřebovat do několika týdnů od otevření.
Co se zkaženým olivovým olejem?
Zkažený olivový olej můžete leda vyhodit. Rozhodně olej nevylévejte do odpadu, neboť si tím zaděláte na nepříjemné problémy s ucpáním trubek. Navíc existuje další způsob, jak dát oleji ještě druhou šanci.
Olivový olej totiž lze recyklovat.
Ten je poté upraven a znovu použit v průmyslu jako palivo nebo mazivo. O tématu recyklace oleje, jak na to a kde ho můžete vyhodit jsme napsali tento článek. Přečtěte si ho pro více informací.
FAQ - Často kladené dotazy
Ne, další použití vám nedoporučujeme.
Zkažený olivový olej dejte do PET lahve a vyhoďte na místě k tomu určeném (sběrný dvůr nebo poplenice).
Nefiltrovaný olej obsahuje částice oliv, které začínají poměrně rychle degradovat a kazit se. Proto je vhodné nefiltrovaný olej spotřebovat do několika týdnů.
Správným skladováním. Uchovávejte ho na suchém, chladném a temném místě bez přístupu vzduchu k oleji. Nefiltrovaný olej spotřebujte do několika týdnů, filtrovaný až do několika měsíců od otevření lahve.
Zkažený olivový olej nepříjemně páchne a jeho chuť není dobrá. Jeho použítí při vaření může uvolnit do jídla volné radikály, které se pak dostanou do vašeho těla. Tyto volné radikály jsou pro tělo nebezpečné, protože jsou karcinogenní. Způsobí tedy přesný opak účinků nezkaženého olivového oleje na zdraví.