Domácí sušená rajčata v troubě - recept
Obsah článku
Doba přípravy: 10 min
Doba sušení: cca 10 hodin
Máte bohatou úrodu krásných vyzrálých rajčat a přemýšlíte co s nimi? Jak je nejlépe uchovat, aby vám vydržely do dnů, kdy už úroda nebude?
Jednoduchým řešením je rajčata usušit. To vám umožní připomenout si kdykoliv během roku tu nezaměnitelnou chuť léta. Sušení rajčat je jeden z nejlepších způsobů, jak si mimo rajčatovou sezónu dopřát vitamíny, které sluníčkem dozrálá rajčata mají.
Naše letošní úroda byla i tady v Česku velká, a tak jsme se rozhodli část rajčat uchovat usušením a naložením do olivového oleje.
Sušení rajčat je také velmi oblíbený způsob zpracování úrody na Krétě. Sušená rajčata se řecky nazývají λιαστές ντομάτες „liastés ntomátes“ a na Krétě se setkáte s tradičním παστές ντομάτες „pastés ntomátes“, doslova rajčata naložená v soli.
V tomto receptu vám popíšeme, jak jednoduše usušit rajčata usušit v troubě. A přidáme k tomu pár tipů, jak si uchovat léto ve sklenici s nádechem Řecka. Řecké sluníčko vám ve sklenici vydrží celý rok! A vy si ho tak můžete dopřát spolu s Vašimi domácími rajčaty kdykoliv.
Jak na sušení rajčat
Pro úspěšné sušení rajčata je nejdůležitější kvalita rajčat. Rajčata na sušení by měla být zralá a pevná, aby v sobě neměla příliš mnoho šťávy. Proto dáváme přednost malým rajčatům a cherry rajčatům, ale s i velkými si poradíme. V Řecku jsou na sušení nejoblíbenější rajčata z Kréty a ze Santorini.
Zároveň můžeme úspěšně usušit jakoukoliv odrůdu rajčat. My jsme nyní zvolili běžně dostupnou odrůdu rajčat střední velikosti z naší zahrádky. Některá rajčata byla docela velká. Zpracovali jsme všechny velikosti a nakrájeli je na čtvrtky - menší i větší - a výsledek je fantastický!
Ingredience na sušení rajčat:
- zralá rajčata
- sůl
Budeme potřebovat:
- troubu - horkovzdušná urychlí celý proces, ale může být i normální
- plech na pečení
- pečicí papír
- důkladně vymyté a suché nádoby (sklenice)
Postup
Příprava rajčat
Rajčata (zralá, ale pevná) dobře omyjeme. Necháme je okapat. Nachystáme si plech na pečení a vyložíme jej pečicím papírem. Máme ho tak připravený, abychom na něj pokládali nakrájená rajčata.
Omytá a okapaná rajčata rozřízneme následovně: malá na půlky, střední na čtvrtky a opravdu velká rajčata na osminky.
Takto nakrájená rajčata pokládáme postupně na plech a to pevnou stěnou (slupkou) dolů na pečicí papír. To z důvodu, aby nám šly krásně od pečicího papíru po pečení oddělat. Rajčata pokládáme tak, aby se navzájem nejlépe nedotýkaly.
Velká rajčata jsme nakrájeli na čtvrtky až osminy a malá na půlky. Na plech je pokládáme slupkou dolů.
Až máme všechna rajčata nakrájená a vyložená na plechu, můžeme přistoupit k dalšímu kroku.
Rajčata osolíme. Množství soli je asi menší půl polévkové lžíce na 3-4 kousky rajčat. Záleží na vás jak moc máte rádi rajčata slaná.
Solí jsme nešetřili a ve výsledku byly výborné. Při následném naložení rajčat do olivového oleje se chuť ještě zjemní.
Sušení rajčat v troubě
Předehřejeme troubu asi na 75°C. Plech s rajčaty vložíme do trouby a nastavíme teplotu na 80-90°C. My jsme zvolili horkovzdušný program a teplotu 85°C. Rajčata lze usušit i bez horkovzduchu, ale bude to trvat o chvíli déle. Záleží na typu vaší trouby. Nedoporučujeme nastavit vyšší teplotu s vidinou rychlejšího sušení - rajčata můžete spálit.
Doporučujeme ze začátku sušení rajčata každou půlhodinu kontrolovat. Jakmile je proces sušení v pořádku zahájen, necháme je v troubě sušit asi 10 hodin. Doporučujeme po cca 5 hodinách rajčata opět zkontrolovat a vyzkoušet, zda jdou snadno oddělat z pečicího papíru. V tomto okamžiku všechna rajčata mírně posuneme z jejich původní polohy a postupně je otočíme tak, aby se sušila i jejich spodní strana. Díky tomu budou sušená rovnoměrně. Pokračujeme v sušení dalších 4-5 hodin.
Takto vypadala naše rajčata zhruba po 4 hodinách sušení na 85°C.
Celková doba sušení je kolem 10 hodin. Záleží na typu vaší trouby. Ke konci je raději víc kontrolujte.
Že jsou rajčata ideálně usušená poznáte tak, že jsou scvrklá a bez šťávy, ale stále měkká a pružná, když je mezi prsty zlehka zmáčknete.
Pokud rajčata přesušíte a budou už naprosto pevná a suchá, nezoufejte. I taková rajčata lze uskladnit.
Ideálně usušené rajče.
Jak uchovat sušená rajčata
1. Na niti
Můžete si je na pár dní zavěsit ve vaší kuchyni (na suché čisté místo, mimo páru a vlhkost), takže budete mít krásnou ozdobnou girlandu ze sušených rajčat. Stačí je pomocí jehly navléknout na nit. Taková rajčata vyschnou ještě více. Když je budete chtít použít, jednoduše je namočíte do horké vody a po chvíli budou připravena zazářit ve vašich pokrmech.
Pokud je nespotřebujete do pár dnů, přejděte k dalšímu kroku uskladnění.
Zajímavost: Za zmínku stojí, že sušená rajčata provlečená na niti a zavěšená ve vaší kuchyni nemusí být jen výsledkem nadměrného sušení, ale můžou být také záměrem. Pro takovouto girlandu ze sušených rajčat je na Krétě výraz κολαΐνα „kolaina“. Vychází z tradice, kdy se květy citroníku a další květiny váží do tvaru věnce a jsou ozdobou kostelů při významných svátcích.
2. Ve skleněné dóze nebo látkovém sáčku
Sušená rajčata můžete ihned po sušení uskladnit ve skleněných dózách (případně v látkových sáčcích). Takto budou vysychat pomaleji (nebo vůbec) a zachovají si svoji pružnost. Trvanlivost je několik měsíců.
3. Naložte je do olivového oleje
Kvalitní olivový olej je skvělý konzervant a sušená rajčata naložená v něm vydrží klidně rok a déle. To je to řecké slunce. Bonusem je, že vašim rajčatům dodá skvělou chuť. Tento olej také můžete rovnou spotřebovat při následném vaření.
Při nakládání do oleje můžete přidat i různé bylinky a koření, takže se chutě krásně prolnou.
Jak naložit sušená rajčata do oleje vám povíme v tomto dalším článku :-)
Kvalitní olivový olej je skvělý konzervant a sušeným rajčatům dodá výbornou chuť.
Jak uskladnit sušená rajčata
Jakmile je dáte do sáčku, sklenice na sucho nebo v oleji, měli byste je dobře uskladnit. Základní pravidlo je skladovat je v chladu, suchu a temnu. Dvojnásob to platí pro rajčata naložená v oleji, protože ten je na tyto vlivy náchylný. Aby se zachovala co nejlepší kvalita olivového oleje a rajčat v něm, musí být sklenice dobře uzavřena a chráněna před přístupem vzduchu.
Olej totiž na vzduchu oxiduje a časem nakonec zežlukne. Proto je důležité rajčata v oleji dobře skladovat a před vzduchem chránit. Pokud to dodržíte, měla by vám takto naložená vydržet až do další sezóny.
Použití sušených rajčat
Sušená rajčata jsou skvělým doplňkem do salátů, grilované zeleniny, těstovin a všech dalších jídel, které chcete ozvláštnit výraznou chutí sušených rajčat. Při použití v jídle je totiž zaručeně poznáte.
Tipy na dobré recepty se sušenými rajčaty
Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Rajčatová polévka s kousky sušených rajčat
Kuskus se zeleninou
Součást přílohy k masu
Omáčka ze sušených rajčat
Domácí bagety se sušenými rajčaty
A mnoho dalších využití v přílohách a omáčkách
To je od nás nyní vše!
Pokud se do receptu pustíte, dejte nám vědět, jak se vám podařil. Můžete nám napsat na email, Facebook nebo Instagram.
Přejeme vám dobrou chuť! Kali orexi!
FAQ - Často kladené dotazy
Sušení rajčat v normální troubě se téměř neliší od sušení rajčat v horkovzdušné troubě - pouze trvá déle. Nastavíte teplotu kolem 80-90°C a rajčata budete sušit 10-12 hodin. Jednou za čas troubu otevřete, abyste vyvětrali nahromaděnou vlhkost. Délka sušení se odvíjí od typu trouby, jak dobře těsní a jak přesně drží teplotu. Doporučujeme proto při prvním sušení rajčata pravidelně kontrolovat, než proces vychytáte.
Horkovzdušná trouba je pro sušení rajčat efektivnější a rychlejší než obyčejná trouba. Nastavte teplotu na 80-90°C a poté rajčata sušte zhruba 10 hodin. Jednou za čas troubu otevřete, abyste vyvětrali nahromaděnou vlhkost. Délka sušení se odvíjí od typu trouby, jak dobře těsní a jak přesně drží teplotu. Doporučujeme proto při prvním sušení rajčata pravidelně kontrolovat, než proces vychytáte.
Sušení rajčat na slunci je tradiční proces, kterým se rajčata suší již po staletí. Potřebujete k tomu síto (jako na bylinky) na které rajčata rozložíte aby kolem nich mohl cirkulovat vzduch. Vyberte si k sušení opravdu horké dny, aby proběhlo co nejrychleji. Celkově by sušení mělo trvat 2-4 dny. Záleží na velikosti rajčat a síle sluníčka. Na noc rajčata schovejte nebo zakryjte, aby vám na ně nepadla rosa. Výsledná rajčata budou vláčnější a měkčí, než ty z trouby a sušičky.
Nastavte sušičku na 60-70°C a sušte rajčata po dobu 6-8 hodin. Nesnažte se proces popohnat vyšší teplotou, neboť by vám mohly začít černat.
V idálním případě se suší 6-8 hodin a délka sušení se odvíjí od teploty. Tu doporučujeme nastavit na 60-70°C. Při vyšší teplotě by vám mohla rajčata zčernat, takže pozor na to.
Použití sušených rajčat se nabízí zejména v receptech středomořské kuchyně. Můžete si je zamíchat do salátů, těstovin, příloh k hlavním chodům nebo je použít do omáčky. Skvěle se hodi i k masu včetně ryb. Vašemu jídlu dodají výraznou a nezaměnitelnou chuť. Obzvláště dobře fungují, pokud je máte předem naložené v kvalitním olivovém oleji - ať už samotné nebo třeba s česnekem a bylinkami.
Sušená rajčata lze jednoduše udělat třemi způsoby - v troubě, sušičce a na slunci. Následně je můžete uchovat ve sklenici na sucho nebo s olivovým olejem. Vydrží pak déle chutné.
Uchovejte je na provázku jako ozdobu vaší kuchyně, ve sklenici na sucho nebo je naložte do kvalitního olivového oleje. Vydrží déle a budou chutnější.
Sušená rajčata skladujte jako ostatní potraviny v chladu, suchu a temnu. Například ve spíži. Obzvláště pak pokud jsou naložené v olivovém oleji, který nemá rád světlo a přístup vzduchu.