Vše o nákupu | Původ našeho oleje | Hodnocení obchodu
Máte dotaz? Volejte +420 732 774 308 (Po-Ne 8:00-21:00)
Nová zásilka je právě na cestě z Řecka 🫒🇬🇷 Doručení od 7.11.2024 Děkujeme vám ❤️

Domácí pesto z medvědího česneku - recept

Je tady sezóna medvědího česneku a s ním přichází i výroba našeho oblíbeného pesta. 

Domácí pesto z medvědího česneku je velmi chutné, zdravé a zároveň jednoduché na přípravu. Jeho tajemství spočívá zejména v kvalitě použitých surovin.

A také, když si pesto připravíme doma, skrývá se za ním náš příběh a naše láska, kterou jsme do něj při přípravě vložili. 

Kde získat medvědí česnek?

Tato blahodárná bylina se sbírá v období od února do května. Určitě si pozorně nastudujte jak medvědí česnek správně sbírat. 

Vyvarujte se sbírání v chráněných oblastech a dodržujte postup pro sbírání, který je doporučený ochránci přírody. 

Také dejte pozor na záměnu s jedovatými rostlinami (např. konvalinkou). Nemáte-li možnost si medvědí česnek nasbírat, je možné jej zakoupit na trzích.

Jak udělat pesto z medvědího česneku?

Jakmile máte dostatek medvědího česneku (obvykle na 100 g pesta je potřeba asi jedna taška medvědího česneku), je dobré mít také kvalitní suroviny, které jsou pro přípravu potřeba. A určitě doporučujeme mít velmi dobře vymyté, čisté a suché sklenice. Při správném skladování vám pesto z medvědího česneku vydrží opravdu dlouho.

Ingredience

100 g medvědího česneku (listy)

150 ml extra panenského olivového oleje (THEIKOS)

50 g mandlí (nesolené, lze zvolit také kešu oříšky nesolené)

50 g sýru parmezán, na jemno nastrouhaný (lze použít také pecorino nebo náš oblíbený Graviera z řecké Kréty)

špetka soli (máte-li mořskou sůl hrubou, je ideální)

Postup

Nejdříve listy medvědího česneku zbavíme stopek a dobře je omyjeme a osušíme. Poté postupně dáváme do mixeru (nebo do mísy a použijeme tyčový mixer), přidáme špetku soli a chvíli mixujeme. 

Přidáme nastrouhaný sýr parmezán a mandle (nebo kešu oříšky). Vše mixujeme a postupně přidáváme také kvalitní extra panenský olivový olej. 

Doporučujeme náš Extra panenský olivový olej THEIKOS. 

Díky své výborné chuti pesto skvěle dochutí a svou vysokou kvalitou podpoří blahodárné účinky medvědího česneku. 

Jakmile máme pesto umixované na hladkou pastu, vložíme jej do sklenice a zalejeme olivovým olejem tak, aby byl povrch pesta kompletně ponořený do olivového oleje. A máme hotovo!

Skladování pesta z medvědího česneku

Olej je výborný konzervant a pesto vám tak v uzavřené sklenici při správném skladování déle vydrží (pokud na něm ujíždíte stejně jako my, pesto nebude mít čas zoxidovat).

Základem správného skladování je přesto čistá, dobře vymytá a suchá sklenice. 

Uzavřenou sklenici uchovejte v chladničce. Máme vlastní zkušenost, že takto skladované pesto vám vydrží i déle než rok.

Použití domácího pesta

Domácí pesto z medvědího česneku je výborné s mnoha středomořskými pokrmy a zejména s těstovinami. Stačí dát 2-3 lžičky pesta na těstoviny, pokapat kvalitním oliváčkem a máte rychlý a chutný oběd. Pesto z medvědího česneku je také výborné na dochucení steaků, na ryby, nebo jen tak s pečivem. Je zdravou ozdobou kanapek, jednohubek a toustů.

Přejeme vám dobrou chuť! KALI OREXI! 

FAQ - Často kladené dotazy

Q1: Jak udělat pesto z medvědího česneku?

Je to jednoduché. Nasbírejte si dostatečné množství medvědího česneku. Listy zbavte stopek, dobře je omyjte a usušte. Poté je rozmixujte na jemno a přidejte koření dle vaší chuti (minimálně sůl). Můžete přidat i parmazán, mandle, kešu nebo vlašské ořechy. A samozřejmě nesmí chybět kvalitní olivový olej, který chuť pesta zvýrazní a zároveň ho zakonzervuje tak, aby vám dlouho vydrželo.

Q2: Jak použít pesto z medvědího česneku? 

Pesto z medvědího česneku se podle nás nelépe hodí k těstovinám, ale chybu neuděláte ani s přidáním do rizota, ke steakům či rybám. Hodí se také na jednohubky. Dejte nám vědět, jaké jsou vaše nejoblíbenější recepty s pestem z medvědího česneku.

Q3: Jak skladovat pesto z medvědího česneku?

Kvalitní olivový olej je sám o sobě skvělý konzervant, takže vám pesto ochrání před oxidací. Pesto skladujeme v čistých sklenicích s víčkem. Důležité je ho pečlivě zalít olejem, aby nebyl ani kousek na vzduchu. Poté vám v lednici vydží i několik měsíců.

Q4: Jaké má medvědí česnek účinky na zdraví?

Medvědí česnek obsahuje vysoké množství vitamínu C a antioxidantů. Díky tomu posiluje imunitní systém a celkovou funkci našich orgánů. Říká se, že skvěle podporuje jarní očistu těla. V kombinaci s kvalitním olivovým olejem, který působí podobně, se jedná o skvělý doplněk stravy.