Domácí pesto z medvědího česneku - recept
Obsah článku
Je tady sezóna medvědího česneku a s ním přichází i výroba našeho oblíbeného pesta.
Domácí pesto z medvědího česneku je velmi chutné, zdravé a zároveň jednoduché na přípravu. Jeho tajemství spočívá zejména v kvalitě použitých surovin.
A také, když si pesto připravíme doma, skrývá se za ním náš příběh a naše láska, kterou jsme do něj při přípravě vložili.
Kde získat medvědí česnek?
Tato blahodárná bylina se sbírá v období od února do května. Určitě si pozorně nastudujte jak medvědí česnek správně sbírat.
Vyvarujte se sbírání v chráněných oblastech a dodržujte postup pro sbírání, který je doporučený ochránci přírody.
Také dejte pozor na záměnu s jedovatými rostlinami (např. konvalinkou). Nemáte-li možnost si medvědí česnek nasbírat, je možné jej zakoupit na trzích.
Jak udělat pesto z medvědího česneku?
Jakmile máte dostatek medvědího česneku (obvykle na 100 g pesta je potřeba asi jedna taška medvědího česneku), je dobré mít také kvalitní suroviny, které jsou pro přípravu potřeba. A určitě doporučujeme mít velmi dobře vymyté, čisté a suché sklenice. Při správném skladování vám pesto z medvědího česneku vydrží opravdu dlouho.
Ingredience
100 g medvědího česneku (listy)
150 ml extra panenského olivového oleje (THEIKOS)
50 g mandlí (nesolené, lze zvolit také kešu oříšky nesolené)
50 g sýru parmezán, na jemno nastrouhaný (lze použít také pecorino nebo náš oblíbený Graviera z řecké Kréty)
špetka soli (máte-li mořskou sůl hrubou, je ideální)
Postup
Nejdříve listy medvědího česneku zbavíme stopek a dobře je omyjeme a osušíme. Poté postupně dáváme do mixeru (nebo do mísy a použijeme tyčový mixer), přidáme špetku soli a chvíli mixujeme.
Přidáme nastrouhaný sýr parmezán a mandle (nebo kešu oříšky). Vše mixujeme a postupně přidáváme také kvalitní extra panenský olivový olej.
Doporučujeme náš Extra panenský olivový olej THEIKOS.
Díky své výborné chuti pesto skvěle dochutí a svou vysokou kvalitou podpoří blahodárné účinky medvědího česneku.
Jakmile máme pesto umixované na hladkou pastu, vložíme jej do sklenice a zalejeme olivovým olejem tak, aby byl povrch pesta kompletně ponořený do olivového oleje. A máme hotovo!
Skladování pesta z medvědího česneku
Olej je výborný konzervant a pesto vám tak v uzavřené sklenici při správném skladování déle vydrží (pokud na něm ujíždíte stejně jako my, pesto nebude mít čas zoxidovat).
Základem správného skladování je přesto čistá, dobře vymytá a suchá sklenice.
Uzavřenou sklenici uchovejte v chladničce. Máme vlastní zkušenost, že takto skladované pesto vám vydrží i déle než rok.
Použití domácího pesta
Domácí pesto z medvědího česneku je výborné s mnoha středomořskými pokrmy a zejména s těstovinami. Stačí dát 2-3 lžičky pesta na těstoviny, pokapat kvalitním oliváčkem a máte rychlý a chutný oběd. Pesto z medvědího česneku je také výborné na dochucení steaků, na ryby, nebo jen tak s pečivem. Je zdravou ozdobou kanapek, jednohubek a toustů.
Přejeme vám dobrou chuť! KALI OREXI!
FAQ - Často kladené dotazy
Je to jednoduché. Nasbírejte si dostatečné množství medvědího česneku. Listy zbavte stopek, dobře je omyjte a usušte. Poté je rozmixujte na jemno a přidejte koření dle vaší chuti (minimálně sůl). Můžete přidat i parmazán, mandle, kešu nebo vlašské ořechy. A samozřejmě nesmí chybět kvalitní olivový olej, který chuť pesta zvýrazní a zároveň ho zakonzervuje tak, aby vám dlouho vydrželo.
Pesto z medvědího česneku se podle nás nelépe hodí k těstovinám, ale chybu neuděláte ani s přidáním do rizota, ke steakům či rybám. Hodí se také na jednohubky. Dejte nám vědět, jaké jsou vaše nejoblíbenější recepty s pestem z medvědího česneku.
Kvalitní olivový olej je sám o sobě skvělý konzervant, takže vám pesto ochrání před oxidací. Pesto skladujeme v čistých sklenicích s víčkem. Důležité je ho pečlivě zalít olejem, aby nebyl ani kousek na vzduchu. Poté vám v lednici vydží i několik měsíců.
Medvědí česnek obsahuje vysoké množství vitamínu C a antioxidantů. Díky tomu posiluje imunitní systém a celkovou funkci našich orgánů. Říká se, že skvěle podporuje jarní očistu těla. V kombinaci s kvalitním olivovým olejem, který působí podobně, se jedná o skvělý doplněk stravy.